Natuurgebied "Vorte Bossen"

Foto: Marc De Schuyter


Ligging.
De “Vorte Bossen” zijn gelegen langsheen de Bruwaanstraat, tussen de Ruiseleedse parochies Kruiskerke en Doomkerke. De Hooggoed Trail komt niet zo ver. Maar de Radio en Bossen van Vlaanderen Trail kruisen na een kilometer of 9 lopen de Kruisbergstraat in Kruiskerke. En zo lopen wij de "Vorte Bossen" binnen.

Eigendom.
Het natuurgebied is anno 2018 ruim 50 ha groot en in eigendom van Natuurpunt vzw. Voor de uitbouw van dit natuurgebied wordt nauw samengewerkt met de plaatselijke afdeling Natuurpunt De Torenvalk met zetel in Tielt.

Flora.
Het natuurgebied bestaat uit een grote verscheidenheid aan bostypes. De drogere zandgronden zijn bedekt met naald- en loofhout. Langs de lichtrijkere paden getuigen Struikheide en Tormentil van het voormalige heidegebied, het zogenaamde “Bulskampveld”. De zeer natte, laaggelegen bosgedeelten langsheen de Pachte- en de Wantebeek worden in de lente getooid met een kleurrijk tapijt van Bosanemoon, Muskuskruid en Slanke sleutelbloem.

Naam.
Het West-Vlaams woord “vort” betekent rot. Het is in deze natte bosbestanden dat het hout wanneer het op de bodem valt, snel rot.

Fauna.
De belangrijke broedvogelsoorten zijn Zwarte en Kleine bonte specht, Buizerd en Sperwer. Eekhoorn, Vos en Ree zijn terug van weggeweest.

Beheer.
Het beheer van het reservaat is afgestemd op het bekomen van een gevarieerd bos met streekeigen boomsoorten. Dit heeft o.m. betrekking op het verwijderen van exoten (bv. Amerikaanse vogelkers), het verder zetten van het hakhoutbeheer en plaatselijk zelfs “niets doen”. Plaatselijk zijn kleine stukjes heide gecreëerd en poelen gegraven (doelsoort Vinpootsalamander). Een stukje bos wordt samen met enkele aan het bos palende graslanden begraasd met West-Vlaams Rood, een streekeigen koeienras.

Publiek.
Voor de wandelaars (en aangelijnde honden) zijn in het noordelijk deel van het reservaat een aantal dreven opengesteld voor het publiek. Deze vrij toegankelijke dreven zijn inmiddels opgenomen in een provinciaal bewegwijzerd wandelpad (Parochieveldpad), het wandelnetwerk Bulskampveld en een plaatselijke wandelroute, het Bruwaanpad. Het zuidelijk gedeelte van het natuurgebied is toegankelijk tijdens geleide wandelingen (op aanvraag).

Uitbreiding.
Dank zij een grootschalige fondsenwervingsactie werd recent in de vallei van de Wantebeek in Kruiskerke een akkerland van 2,3 ha aangekocht. Dit nieuwe Nachtegaalbosje vormt thans een onderdeeltje van het natuurgebied Vorte Bossen.

Gift.
Bij uw inschrijving kunt u een gift doen voor Natuurpunt. Deze zal gelijkmatig verdeeld worden over het project "Vorte Bossen" en het project "Gulke Putten".

Frank Debeil
Beheerteam Vorte Bossen
Voor meer informatie link naar site de torenvalk (Vorte Bossen).

Reacties

Social Wall