Weetjes Bossen van Vlaanderen Trail

Weetjes over de extra lus voor de marathon.

Vagevuurbos
De naam Vagevuurbos verwijst naar de Vagevuurkapel die langs de Blauwhuisstraat gebouwd werd. De huidige kapel dateert van 1962 en vervangt de vroegere beelden en prenten die op deze locatie geplaatst werden. De oudste vermelding gaat terug tot 1756. De kapel zelf ligt net niet op het parcours. Het Vagevuurbos is goed voor ongeveer 10km trail paden.
Lippensgoed-Bulskampveld
De naam Bulskampveld dateert al van 1149 en zou zijn afgeleid van het Germaanse 'bulnas kampa', letterlijk vertaald 'het veld van het stierenkamp'. Met 'veld' in de betekenis van onvruchtbare, woeste grond. Het kasteel met bijbehorende landerijen was in de 20 eeuw eigendom van verschillende vermogende families, onder andere de familie Lippens, die het Lippensgoed in eigendom had van 1904 tot 1969. Ruim 5km lopen we door dit bos. Vooraleer we dit bos verlaten is er de 2° bevoorrading.

Bossen van Vlaanderen
De "Bossen van Vlaanderen" is een 6-delige miniserie van de toenmalige BRT en werd uitgezonden in 1991. De miniserie is gebaseerd op de waargebeurde moorden van Beernem. In de serie is het kasteel van Poeke het decor voor de serie. In werklijkheid werd jonkheer Henri d'Udekem d'Acoz in het Lippensgoed-Bulskampveld terug gevonden.

Moorden van Beernem
De "Moorden van Beernem" is een algemeen begrip in de volksmond voor een reeks gebeurtenissen die plaatsvonden in de omgeving van Beernem. Tussen 1915 en 1944 vonden een paar moorden plaats, waaraan enkele onverklaarbare verdwijningen of onverwachte overlijdens werden gekoppeld. Men schiep het vermoeden dat er een onderling verband bestond, hetgeen gedurende een aantal decennia in de streek voor beroering zorgde. Alles begon op 25 mei 1915. Toen verdween jonkheer Henri d'Udekem d'Acoz uit zijn kasteel. Hij werd op 2 september 1915 dood teruggevonden, begraven in een bos. Wanneer de trail het Lippensgoed-Bulskampveld inloopt, brengt hij de deelnemers al heel vlug voorbij de gedenksteen voor dit familie lid van onze Koningin.

Reacties

Social Wall